De glasvezel installatie

Wat brengt zo’n installatie allemaal met zich mee?

Hier staat Uw installatie centraal, want welke provider U ook kiest, er is een dikke kans dat er het één en ander gaat veranderen. Een glasvezel installatie gaat in drie delen.

  • Het eerste deel is de aanleg van de fiber van buiten naar binnen, door de netwerk beheerder.
  • Het tweede deel is de montage van het modem, via de provider die U kiest.
  • Het derde omvat de installatie van Uw glasvezel pakket, ook via de provider.
1. Van buiten naar binnen:

Goed, U heeft de keus gemaakt om mee te doen aan glasvezel, of overweegt het in ieder geval. Dan moet die ‘glasvezel kabel’ of te wel de fiber, wel naar binnen toe worden aangelegd en te worden gemonteerd. En dan het liefst meteen op een handige plaats.

Dit lijkt allemaal logisch en vanzelf sprekend, maar dit kan een behoorlijk pijn punt worden, als U even niet oplet.                                                                                                                               De aannemer die komt voor de montage van de fiber zal namelijk het liefst de voor hem beste plek kiezen, om de fiber te monteren en niet voor die van U.                                                             Vaak zijn dit soort werken uitbesteed. De winst voor de aannemer zit dan ook in de aantallen en niet in maatwerk!

Zoals U heeft kunnen lezen, is een modem de bron van alle diensten. Het  nieuwe modem wordt dadelijk gemonteerd aan(gevoed door)de fiber.                                                                            De plaats waar U de fiber, in Uw huis, gaat laten monteren is dus wel degelijk belangrijk! want daar komt ook Uw nieuwe modem!

Nu is ieder huis natuurlijk verschillend. Toch is over het algemeen aan te raden, het nieuwe glasvezel modem zo dicht mogelijk bij het oude ADSL/kabel modem te laten plaatsen. Dat scheelt de monteur tijd en U dus geld. Of U kunt de installatie dan juist zelf!

Dat heeft alles te maken met de bekabeling. Hoe meer bestaande kabels die nu in gebruik zijn weer kunnen worden gebruikt, hoe beter. Meer hierover in deel drie.

Met behulp van de afbeeldingen die hier te vinden zijn, kunt U waarschijnlijk zelf de beste plek voor het nieuwe modem bepalen.

Dit is dan ook de plek waar de fiber moet worden afgemonteerd!                                          Dan hoeft U alleen nog maar goed op te letten, als de aannemer bij U op de stoep staat.       Welke plek U ook voor het modem kiest, zorg ervoor dat er een stopcontact in de buurt is. Het kost ongeveer €50,- extra, als U het door de monteur laat doen.

In hoeverre U als huurder mag bepalen over de plaats van het nieuwe modem, wordt bepaald door Uw coöperatie. Let op de eventuele extra kosten, die zijn vaak wel voor eigen rekening!

2.Montage van het nieuwe modem:

Als de fiber binnen is afgemonteerd, wordt het nieuwe modem geplaatst.                                      Dit gebeurt ook door monteurs die in onderaanneming van een provider werken. Er wordt met U een afspraak gemaakt, waarop deze langs komt. De monteur hangt alleen het nieuwe modem op en test hem af. Hij sluit dus verder niks aan.

In principe kan hier niet zoveel mee mis gaan, ware het niet dat voor deze monteurs ook geldt, Hoe sneller hoe beter. Terwijl enige deskundigheid toch wel gewenst is. Let erop dat het modem stevig vast zit aan de muur of in de meterkast! Gewoon even aan friemelen, voordat U tekent. 

klik hier voor deel 3. De installatie van Uw pakket.