Is Glasvezel beter dan kabel?

Is Glasvezel beter dan kabel?

 

Het gaat hier wederom niet over de providers en wat ze beloven. Het gaat hier om bandbreedte en de hoeveelheid ‘data’ die wij willen gebruiken.

Als we naar de technische mogelijkheden kijken en we vergelijken kabel en ADSL met glasvezel, is er één groot verschil dat opvalt.

  • Over koper moeten er steeds geavanceerdere oplossingen gevonden worden om meer data te kunnen vervoeren. Dat brengt technische problemen met zich mee(over weerstand etc.) de bandbreedte is beperkt.
  • Over glasvezel meer bandbreedte, soms wel het dubbele. En er worden steeds betere technieken om data te versturen en te ontvangen bedacht. Alleen de modems blijven nog achter! Deze zijn nu nog te simpel om het maximale uit glasvezel te halen. En dat is jammer.

Dus bij ADSL werkt de kabel hinderend en bij glasvezel zijn het de apparaten die hinderen, als het gaat over het halen van de snelheden die de providers beloven. De bandbreedtes zijn eigenlijk niet met elkaar te vergelijken.

In Jip en Janneke taal, komt het ongeveer hier op neer.

De ene auto heeft de oude motor, maar een super strak design.(kabel)                                                   

De andere auto heeft de nieuwste(snelste) motor, maar is nog log en vierkant.(glasvezel) 

Dan hebben we het nog niet over de ‘up-load’ mogelijkheden van glasvezel gehad. Dat doe ik hier.(dat heeft iets met die’ toekomst’ te maken)

Hoe het kan dat zowel de glasvezel,- als de kabel providers hetzelfde beloven, en vaak ook nog lijken te leveren, leg ik hier uit.

Technisch gezien is glasvezel niet heel goed te vergelijken met koper.

Voor snel, maximaal data transport over lange afstanden is glasvezel de toekomst en dus beter.

Het is alleen de vraag of we supersnel internet nodig hebben.

Wat heb je aan een super snelle wagen, als je niet hard kan of wilt rijden!(laat staan racen) en als die ´oude´ het nog goed doet?

terug naar de home-page